Zašto muškarci utonu u san odmah nakon vođenja ljubavi

Hemikalije u tijelu muškaraca se mijenjaju nakon orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički mijenja njegovo tijelo i čini ga umornim – objašnjava Dejvid Mekenzi (David McKenzie), seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju ljekari Mark Lejner (Leyner) i Bili Goldberg (Billy), autori knjige “Zašto muškarci zaspu nakon se*sa?

– Smatra se da napor tokom vođenja ljubavi i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon se*sa – kažu.

Dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon odnosa, ali zna se da se nakon orgazma u tijelu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osjećaj pospanosti.

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima vođenja ljubavi, prema kojima je spajanje muškog i ženskog tijela sveta radnja koja povećava svijest usmjeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Vođenje ljubavi i orgazam su vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je vanjski jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaja njezin gubitak te je u stanju grliti se i pričati satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Lauri Betito (Laurie), psihologinja iz Montreala specijalizirana za seksualnost.

– Žene vole obraditi svoja iskustva nakon se*sa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi – kaže.

Inače, se*sualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu.

Možda Vas zanima  PRIČA IZ TUZLANSKOG “BINGA”: Nena došla na kasu, ali nije imala novac da plati…

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksualnog odnosa:

Ljubav vodite prije obroka – doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

Budite intimni navečer, prije omiljene emisije.

Izbjegavajte se*s kasno navečer, jer ćete oboje vjerovatno odmah zaspati.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta – najbolje je da se nađu negdje u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

– Oboje, i muškarci i žene, obično se osjećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon se*sa. Ne zaspu uvijek svi muškarci, neki znaju ostati budni te uživati u druženju i razgovoru s partnericom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon se*sa zaspi – dodaje psiholog Rodžer R. Hok (Roger R. Hock).

Zapamtite, to što partner ili partnerica utone u san odmah nakon odnosa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerica osjeća ugodno u vezi.

(avaz.ba)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *