Male navike koje uništavaju vašu kosu i uzrokuju njen gubitak

Svi znamo male trikove kojima se služimo pri uređivanju frizure, ali neki od njih mogu nepovratno uništiti vašu kosu.

Evo što može stajati na putu do lijepe i zdrave kose:

OVISNI STE O PUNĐAMA

Ako kosu nosite podignutu svaki dan ona će biti oštećena i suha što može uzrokovati opadanje. Pronađite frizuru koja vam se sviđa a da ne uključuje gumicu.

PREPARATI PRIJE FENIRANJA

Ovo je „omiljena“ greška žena koje prije nego uključe fen na kosu stave lak, ulja i ostale preparate. Lak za kosu sadrži alkohol, a ako ga zagrijete fenom, kosa će se isušiti i biti lomljiva.

PRETJERANO KORIŠTENJE PREPARATA

Svi volimo biti lijepo sređeni, imati modernu frizuru i sl., ali svakodnevno i pretjerano korištenje preparata za kosu koji su čista kemija dugoročno vam mogu donijeti više lošega nego dobroga. Koristite maske za kosu koje će ju ojačati, a svakodnevno izlaganje kose visokim temperaturama i beauty preparatima jednostavno smanjite.

 

ODABIR KRIVOG ŠAMPONA

Kosu treba oprati pravim šamponom. Žene s obojenom kosom ne bi smjele koristiti šampone koji u sebi imaju sulfate, dok će upravo takvi šamponi koristiti ženama koje imaju masnije tjeme i prirodnu boju kos.

SUŠENJE RUČNIKOM

Ovim se trikom vole služiti djevojke koje imaju valovitu kosu, ali kako je mokra kosa izuzetno osjetljiva i lako lomljiva, ova se navika ne smatra ispravnom.

SUŠENJE FENOM

Već znate da pretjerano stiliziranje kose sušilom i ostalim sličnim alatima utječe nepovoljno na zdravlje kose. Vrhovi se tako brže oštećuju, a kosa postaje suha. Najbolje je kosu prirodno osušiti, a ako koriste sušilo svakako kosu zaštite njegujućim sprejevima.

PRESKAKANJE REGENERATORA

Često se može ćuti kako regeneratori kosu čine teškom i ona se brže masti, no stručnjaci smatraju da je važno odabrati i pravi regenerator za svoj tip kose. On kosu hrani i njeguje ispucale vrhove. On je kosi potreban koliko i koži lica.

Možda Vas zanima  DRAGAN BJELOGRLIĆ: "Živimo jedni pored drugih, mrzimo se i ubijamo... Jugoslavija je bila velika ideja kojoj nismo dorasli!"

Foto: Shutterstock

A. A.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *